Taart & koek

Amandel-polentacake met citroen en sinaasappel

Ingrediënten

175 g blanke amandelen
1 biologische citroen, schoongeboend
1 biologische sinaasappel, schoongeboend
200 ml milde olijfolieAmandel-polentacake met citroen en sinaasappel
40 druppels stevia of ½ el gemalen steviablad
90 g kokosbloesemsuiker (natuurwinkel)
merg van 1 vanillestokje
¼ theelepel zout
4 biologische eieren
200 g maisgriesmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder (natuurwinkel)

Desgewenst:
1 bekertje crème fraîche
1 potje suikervrije bosvruchtenjam
slagroom, bij het serveren

Extra nodig:
handmixer of keukenmachine
ronde springvorm
bakpapier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  • Maal de amandelen in de keukenmachine tot poeder.
  • Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel en pers ze uit.
  • Meng in de keukenmachine of met de handmixer olijfolie, citrusrasp en -sap, stevia, kokosbloesemsuiker, vanillemerg en het zout.
  • Voeg een voor een de eieren toe en klop het mengsel licht en luchtig.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Meng de maisgriesmeel met het amandelmeel en de wijnsteenbakpoeder en spatel dit door het eiermengsel. Het beslag blijft vrij dun.
  • Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Snijd de cake desgewenst in de breedte doormidden. Bestrijk de onderkant van de cake met crème fraîche en daarna met de jam. Zet de bovenkant erop.
  • Serveer met lobbig geklopte slagroom.